Het bestuur van Be Quick ’28 heeft zaterdag 4 januari Wim Brem (78) benoemt als Lid van Verdienste. 🏅❤️🖤⚽️ Dit gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van onze vereniging. Brem kreeg een fraaie oorkonde uit handen van Bert Venema vanwege zijn inzet en betrokkenheid bij onze vereniging. Brem heeft zich bijna een halve eeuw lang belangeloos ingezet als vrijwilliger van onze club en is dus van grote waarde geweest.
Als we spreken over Be Quick ’28 dan gaat het in de familie van Wim Brem inderdaad terug tot het jaartal 1928. Be Quick-DNA zit diep in de familie, want de vader van Wim was een van de zeventien aanwezigen toen Be Quick werd opgericht. Dit alles in het gebouwtje De Dageraad aan de Molenweg. Zijn vader zou ook helpen bij de bouw van het eerste houten clubhuis.
Wim begon met voetballen op 9e jarige leeftijd, want dat was de leeftijd waarop dat wettelijk was toegestaan. Daarvoor was hij binnen de omnivereniging Be Quick ’28 al wel lid geweest van de gymnastiekvereniging. Dat betekent dat hij bijna 70 jaar lid is geweest van onze vereniging.
Voetballen deed hij niet zonder succes. Hij haalde het eerste elftal van de vereniging, waar hij enkele jaren voorstopper zou zijn. Een stoere, stugge verdediger. Met als specialiteit mannetje uitschakelen. Met de opbouw mocht hij zich niet bemoeien. Zijn sportieve hoogtepunt vond plaats in mei 1970. Be Quick wist op neutraal terrein in Hoogeveen de beslissingswedstrijd tegen ACV te winnen met 6-0. Daardoor promoveerde onze club naar de nieuw gevormde 1e klasse. Voorzitter Venema was toen trouwens ook actief in het eerste elftal. Wim zou blijven voetballen tot zijn 45e, waarbij een blessure hem dwong om te stoppen.
Wim Brem zou daarna grensrechter en verzorger worden bij het eerste elftal. Als verzorger was hij toegewijd, hoewel hij volgens sommige spelers geen fijngevoelige handjes had. Als grensrechter was hij eerlijk en betrouwbaar. Dat was hij ook nog in de jaren dat het eerste elftal in de hoofdklasse speelde, wat toen het derde voetbalniveau was in Nederland. En hij was erbij met de uitstapjes naar Portugal, Cyprus en Singapore. Over Singapore bestaat nog een anekdote. Na een weddenschap werd hem door Edwin van Nijen de baard afgeschoren. Hij ontving daarvoor een mooi bedrag, maar bij thuiskomst een niet al te vrolijk kijkende echtgenote.
Later zou hij gastheer zijn, rondom de wedstrijden van het eerste elftal. Koffie en drankjes verzorgen voor besturen en andere bezoekers in de bestuurskamer. Ook werd hij lid van de onderhoudsploeg. Op dinsdagmorgen, met andere vrijwilligers, om het sportpark schoon en netjes te houden.
Wim Brem werd ooit opgeleid als metselaar en bouwvakker. Iemand met handige handjes. Een plek in de onderhoudsploeg is dus niet zo vreemd. Hij kan zich volop uitleven bij Be Quick, want daar zijn voldoende onderhoudsklussen. Hij pakt daarbij alles aan: sanitair, elektra, metselen, tegelen, etc. Zijn bijnaam luidt niet voor niets Willem Bever.
Moet wel gezegd dat hij zijn werkzame leven voor een groot deel doorbracht bij uitgeverij Tijl, in meerdere functies.
Artikel en opmaak Jeroen van Werven