Zonder scheidsrechters gaat het niet. We willen wedstrijden spelen, we willen wedstrijden kijken en dus hebben we scheidsrechters nodig. Dat lijkt een dooddoener, maar amateurclubs lopen hiertegen aan. Dat is bij Be Quick niet anders. Be Quick heeft onder meer Anke van Vilsteren gevraagd om na te denken over dit probleem. Waarom is Anke gemotiveerd om scheidsrechter te zijn? Een gesprek.
Bij degenen die al langer lid zijn van Be Quick hoeven we Anke (47) nauwelijks te introduceren. Anke is al 37 jaar lid. Ze voetbalde en deed allerlei andere dingen binnen de club. De laatste jaren legde zich toe op het scheidsrechteren. Ruim een jaar geleden voltooide ze haar opleiding tot KNVB-scheidsrechter en toen was er …. corona. Waardoor de fluit merendeels op zaterdag thuis in de kast bleef liggen.
“De lol van het fluiten is dat je bovenop het spel zit. Je ziet de goede spelers van dichtbij. Ik word er blij van als het spel goed verloopt. De kick om een wedstrijd tot een goed einde te brengen.” Anke beleeft plezier aan het scheidsrechteren en liet de opleiding tot clubscheidsrechter volgen door een opleiding tot KNVB-scheidsrechter. Dat betekende drie avonden theorie en acht keer een wedstrijd leiden, waarbij een beoordeling plaatsvindt.
Binnen Be Quick leeft de gedachte om meer scheidsrechters te gaan opleiden. Een ideaalbeeld daarbij is een soort scheidsrechter poule, waardoor er in ieder geval meer fluitisten zijn op zaterdag. De bedoeling is ook om de jeugd wat meer bekend te maken met het leiden van wedstrijden misschien in combinatie met een spelregeltoets.
“Het is belangrijk dat we goede scheidsrechters hebben” zegt Anke. “Uiteindelijk word je beter door het te doen. Door wedstrijden te leiden. Wat accepteer je en wat niet. Dat soort dingen.” Scheidsrechters hebben uiteraard ook wel eens te maken met negatieve benadering van spelers of van publiek. “Je moet wel tegen een stootje kunnen” zegt Anke. “Het maakt ook wel uit waar je fluit. En het scheelt dat ik een vrouw ben.” Een pijnpuntje is er nog wel. “Als KNVB-scheidsrechter moest ik een keus maken: jeugdwedstrijden fluiten of seniorenwedstrijden fluiten. Waarom? Geen idee. Uiteindelijk heb ik dan maar voor jeugd gekozen. Want ik wil op zaterdagmiddag ook bij Be Quick kunnen zijn. Om een biertje te drinken. Ook belangrijk.”
Heb je belangstelling voor het leiden van wedstrijden? Of wil je meer weten? Neem dan contact op met Anke via ankevanvilsteren@gmail.com
Gerco Grevers